Одржана првата работилница од серијата обуки наменети за јакнење на капацитетите на мрежа на организации кои даваат услуги на жени и девојки – жртви на насилство

Во периодот од 11 – 12 септември во хотел Сириус, Струмица, се одржа првата работилница од серијата обуки наменети за јакнење на капацитетите на мрежа на организации кои даваат услуги на жени и девојки – жртви на насилство. Работилницата е дел од активностите на проектот „Примена на модел за интегративен пристап на пакетот од неопходни услуги за жени и девојки жртви на насилство“ во рамки на регионалната програма на телото на ОН за родова рамноправност и зајакнување на жените UN Women „Спречување на насилството врз жените во земјите од Западен Балкан и Турција: Спроведување на норми, промена на ставови”, финансирана од Европската Унија.

 

Работилница - „Подготовка на модел за интегративен пристап на неопходните услуги за жени - жртви на насилство“

Работилница - „Подготовка на модел за интегративен пристап на неопходните услуги за жени - жртви на насилство“ Проектот е во рамките на регионалната програма на UN Women „Спречување на насилството врз жените во земјите од Западен Балкан и Турција: Спроведување на норми, промена на ставови“, поддржан од Европската Унија #changingmindstoEVAW

Одржана сесијата за правно описменување на жени и девојки на тема права од социјална заштита за жртви на семејно насилство

Во рамки на проектот Пристап до правда во Македонија, што ЕХО го реализира со поддршка од Фондација Отворено општество-Македонија, на 22.06.2018 година во просториите на ЕХО се одржа сесија за правно описменување на жени и девојки на тема права од социјална заштита за жртви на семејно насилство. Учесниците се запознаа со овие права за да можат да ги споделуваат информациите во својата заедница и заеднички дискутираа за потребата од сеопфатна институционална помош и поддршка на оваа ранлива група граѓани. Се информираа дека жртвите на семејно насилство може да ги остваруваат мерките на заштита согласно Законот за превенција, спречување и заштита од семејно насилство, правата на парични надоместоци, згрижување и сместување, согласно Законот за социјална заштита, правото на бесплатна правна помош согласно Законот за бесплатна правна помош, како и други мерки од специфични програми на Владата.

Mаалска акција за разубавување и освежување на детското игралиште во населбата Пребег од Штип

Во рамките на иницијативата „Мрдни со Прст“ во организација на ОЖОСВН и партнер организацијата EcHO Educational Humanitarian Organization од Штип, на 5ти мај се спроведе маалска акција за разубавување и освежување на детското игралиште во населбата Пребег од Штип.

РАБОТИЛНИЦА: Истанбулска Конвенција и Пакет на неопходни услуги за жени жртви на насилство –Значење, предизвици и препораки за имплементација

26 - 28 март Берово
Проектот e во рамките на регионалната програма на UN Women „Спречување на насилството врз жените во земјите од Западен Балкан и Турција: Спроведување на норми, промена на ставови”, финансирана од Европската Унија.

Панел дискусија: „Интегративен пристап на пакетот есенцијални услуги за жени жртви на насилство – Состојба, предизвици и очекувања“

Проектот e во рамките на регионалната програма на UN Women „Спречување на насилството врз жените во земјите од Западен Балкан и Турција: Спроведување на норми, промена на ставови”, финансирана од Европската Унија.

Презентација на Mултисекторскиот тим на заедницата на општина Струмица против насилство врз жени, вклучително и семејно насилство.

Проектот e во рамките на регионалната програма на UN Women „Спречување на насилството врз жените во земјите од Западен Балкан и Турција: Спроведување на норми, промена на ставови”, финансирана од Европската Унија.

Презентација на Mултисекторскиот тим на заедницата на општина Штип против насилство врз жени, вклучително и семејно насилство.

Проектот e во рамките на регионалната програма на UN Women „Спречување на насилството врз жените во земјите од Западен Балкан и Турција: Спроведување на норми, промена на ставови”, финансирана од Европската Унија.

Мрдни со прст, ти си на потег - промотивен настан во Штип

ОЖОСВН, заедно со партнер организацијата EcHO Educational Humanitarian Organization од Штип на 17ти февруари оддржаа промотивен настан во Coffee Lab во Штип. Целта на настанот беше запознавање на Штипјани со јавниот повик за локални/маалски акции. На настанот се забавувавме со музиката на DJ Vac. Голема благодарност до сите присутни на настанот. Продолжуваме и понатаму да мрдаме со прсти!

Сесија за правно описменување на граѓаните на тема заштита од семејно насилство

Во рамки на проектот Пристап до правда во Македонија, финансиран од Фондација Отворено општество - Македонија, на 22.12.2017 година во просториите на ЕХО се одржа сесија за правно описменување на граѓаните на тема заштита од семејно насилство. Целта на овие сесии е да им овозможат зголемување и зајакнување на свеста, знаењата, вештините и самодовербата на граѓаните во препознавање и справување со правните проблеми, како и остварување и заштита на правата.

Дебата во рамки на Кампањата 16 денови активизам против насилство врз жени и девојчиња

#сосрцезасекојаедна #16Days #orangetheworld 

Трибина за ученици од средните и основни училишта на тема: Родова рамноправност и родово базирано насилство

Во рамки на Кампањата 16 денови активизам против родово базираното насилство, во соработка со Општина Штип, ЕХО одржа Трибина за ученици од средните и основни училишта на тема: Родова рамноправност и родово базирано насилство.

Завршна конференција на проектот Пристап до правда во Македонија

На 27 јуни 2017 (вторник), со почеток од 10 часот, во хотелот Холидеј ин во Скопје, се одржа завршната конференција на проектот Пристап до правда во Македонија во организација на Фондација Отворено општество – Македонија (ФООМ).Настанот го отвори Н.Е. Самуел Жбогар, амбасадор на Европската Унија, кој посочи дека потребно е јакнење на капацитетите на Министерството за правда и неговите подрачни одделенија во однос на давањето бесплатна правна помош и дека се потребни повеќе финансии за унапредување на бесплатната правна помош со оглед на тоа што Македонија во последниот извештај на Советот на Европа за оценката на правните системи е рангирана меѓу последните држави.

Работилница за правно описменување со средношколци на тема „Работнички права“

На 20 април 2017 EcHO Educational Humanitarian Organization/Ехо Штип одржа работилница за правно описменување со средношколци на тема „Работнички права“.
Обуката се спроведе во рамки на проектот кој Консалтинг за стратешки развој го спроведува заедно со Akcija Zdruzenska/Акција Здруженска. Проектот е поддржан од UN Women Europe and Central Asia.